Debrujáři ve školní družině

Už skoro celý školní rok se u nás ve škole schází kroužek malých debrujárů, což je parta šikovných šesťáků pod vedením paní učitelky Vodové. Nejenže se baví objevy a pokusy v rámci svých pravidelných schůzek, ale zapojili se i do Poháru vědy, kde si vedli nadmíru dobře. Vždyť se probojovali až do republikového kola v Praze. 

A tahle prima skupina se sešla s těmi nejstaršími, tedy třeťáky a čvrťáky, ze školení družiny. Pro mladší spolužáky si připravili pěknou řádků pokusů a nebylo to jen o koukání. Každý pokus dětem hezky vysvětlili a mnohdy se i předtím zeptali, zda nemají nějaký nápad, jak asi experiment dopadne. Děti z družiny se hlásily a společně tipovaly, jak asi který pokus dopadne. A nebylo jich málo. 

Viděli jsme svítící mandarinku od Ellen Luňáčkové včetně důkazu, že je uvnitř spálená a tudíž nepoživatelná. Tobiáš Havránek dokázal, že i rozinky mohou tančit. Všem se moc líbila houpačka ze svíčky od Claudie Blechové, kdy se dětem tajil dech, když se svíčka překlopila a znovu rozhořela. Nela Matoušková si pohrála s podtlakem, který zvednl hladinu vody ve sklenici. To, že pomeranč nemusí vždy plavat na hladině ukázala Eliška Struhařová a na její pokus navázala Viktorie Jamborová, která modelovala z plastelíny různé tvary a ukazovala, že ne všechny útvary se musí potopit. Nikol Kulhánková se pokusila vytvořit černé vejce, které se mělo ve vodě zbarvit do stříbrna. Vejce bylo však málo opálené, a tak žákům ukázala, že ne každý pokus se vždy musí podařit napoprvé, ale i to k našim pokusům patří. Někteří odvážlivci si zkusili pod vedením Mirka Pavlíčka propíchnout balónek špejlí, aniž by prasknul.

Za třetí oddělení ŠD děkuji všem debrujárům, že s námi strávili odpoledne a byli ochotní zodpovědět všechny dotazy.  Všichni jim budeme držet pěsti na republikovém kole a myslet na ně o sto šest.

Bc. Martina Zlatníčková, ve spolupráci s Mgr. Terezou Vodovou