Exkurze žáků 6. tříd

Exkurze žáků 6. tříd do Brna zaměřená na brněnské pověsti

Na začátku měsíce prosince se vydali naši žáci spolu s paní učitelkou Holoubkovou a Hanákovou do Brna, aby si užili předvánoční atmosféru a poznali některé známé i méně známé brněnské pověsti.

Žáci se přesně v 11. hodin podívali na věže brněnského Petrova, aby si uvědomili, že zde se skutečně na základě historické tradice zvoní poledne již v 11.h, čímž si Brno připomíná úspěšnou obranu města před útokem švédského vojska v polovině 17. století.

Žáci s paní učitelkou také navštívili brněnskou starou radnici, kde si řekli pověst o brněnském kole, které za jediný den vyrobil mistr Birk a dokutálel ho před setměním z Lednice do Brna.

Zajímavá je také pověst o úplatném radním Haasovi, který chtěl za úplatek otevřít bránu města Brna husitskému vojsku. Za tuto zradu je údajně zazděný na Mečové ulici a je vidět pouze jeho obličej. Málo lidí ví, že krokodýl, který je zavěšený v průčelí brněnské radnice je vlastně darem tureckého sultána habsburskému panovníkovi.

Poslední zajímavou pověstí je pokřivená věžička na průčelí staré radnice, která se pokřivila poté, co radní nezaplatili kameníkovi za jeho těžkou práci. Ve skutečnosti je to znak již nastupující „vladislavské gotiky“, tedy nově nastupující renesance.

Myslím, že hezké fotografie svědčí o tom, že se žákům exkurze líbila a určitě si o ní v dějepise popovídáme.