Školní exkurze – zámek Slavkov u Brna a okolní bojiště

Ve čtvrtek 5. 10. 2023 se žáci 8. tříd s paní učitelkou Šárkou Hanákovou, Hynkem Zavřelem a Martinou Zlatníčkovou zúčastnili poučné školní exkurze, která nás zavedla na zámek do Slavkova u Brna a na místa, kde sváděli vojáci roku 1805 známou „bitvu tří císařů“. 

Nejdříve jsme si prohlídky barokní zámek Slavkov u Brna, kde nás paní průvodkyně seznámila se stručnou historií zámku. Dozvěděli jsme se, kde spal před bitvou císař Napoleon na svém polním lůžku a kdo to byl hrabě Kounic, mecenáš brněnských studentů. 

Paní průvodkyně se s námi následně přesunula na kopec Santon (dříve Padělek), kde se nachází hezká Mariánská kaplička a kde padl jeden z Napoleonových velitelů a jak se mu to přihodilo. Na kopci Žuráň nám paní průvodkyně názorně, s pomocí jednotlivých žáků, kteří byli v tu chvíli veliteli vojsk, ukázala vojenskou strategii císaře Napoleona a vysvětlila proslulý „Lví skok“, díky kterému tak slavně v okolí Slavkova zvítězil.

Poslední zastávkou byl známý památník „Mohyla míru“, kde nám pan průvodce vysvětlil proč tato stavba vznikla a jak všechny státy (Francie, Rakousko a nejvíc Rusko) přispěly na důstojné místo odpočinku padlých vojáků v bitvě u Slavkova. V současné době probíhá rekonstrukce tamní expozice, která bude snad ještě krásnější a zajímavější.

Na závěr se dovolím několik fotografií z průběhu exkurze, kterou pro žáky připravila paní učitelka Mgr. Šárka Hanáková.