Exkurze 6. ročníku  

V úterý 26. 9. 2023 se vydali žáci 6. A a 6. B třídy na exkurzi do Brna. Počasí bylo od rána přívětivé a velmi brzy všechny zahřívalo podzimní sluníčko. 

Na děti čekala návštěva bunkru 10-Z. Jde o nejutajovanější brněnský úkryt. Původně protiletecký kryt v kopci Špilberk za 2. světové války sloužil jako úkryt před bombardováním, v r. 1959 byl dobudován na atomový kryt. Děti si návštěvu opravdu užily – vyzkoušely si plynové masky, gumové obleky nebo uniformy, prohlédly si telefonní centrálu a shlédly zajímavé filmové dokumenty. 

Hlavní cílem výjezdu byla přednáška v Planetáriu na Kraví hoře. Děti se usadily do pohodlných křesel a v úvodní části programu si zopakovaly učivo o Sluneční soustavě. A pak nastala toužebně očekávaná chvíle. Po nasazení speciálních brýlí se spustila projekce Příběh nekonečných poutníků: Voyager 3D. Děli se rázem staly poutníky, kteří se vydali napříč Sluneční soustavou. Prohlédly si zblízka jednotlivé planety a jejich měsíce, nahlédly pod povrch některých vesmírných objektů, nechaly se unášet krásou vzdálených končin vesmíru. Závěrečné ticho všech zprvu neklidných dětí vypovídalo o tom, že se jim program opravdu líbil. 

A pak už hurá na zpáteční cestu, která se nečekaně zkomplikovala díky výluce vlaku na brněnském nádraží. Domů děti přijely o něco později oproti plánu, ale určitě spokojené s příjemnými zážitky. 

Vodová Tereza, Vojáčková Ludmila