Pedagogicko-psychologické vyšetření žáků

Oznámení rodičům předškolních dětí ohledně pedagogicko-psychologických vyšetření žáků v souvislosti s odkladem povinné školní docházky či posouzením školní zralosti

(pro děti převážně z Lovčiček a Otnic)

Vážení rodiče předškolních dětí v MŠ.

V základní škole Otnice máme v letošním školním roce plánovaný termín zápisu 7. 4. 2022 (čtvrtek) od 14. do 17. hodin. Předpokládáme, že zápis bude opět v prezenční podobě, tedy ve škole. Co by bylo však vhodné udělat již nyní, je konzultovat s paní učitelkou v mateřské školce, zda je dítě na vstup do školy připravené, či zvažujete možnost odkladu povinné školní docházky. Pokud p. uč. v MŠ je přesvědčena, že u dítěte je odklad PŠD zbytečný a rodiče si to myslí také, pak samozřejmě nikoho kontaktovat nemusíte.

K tomu, aby dítě získalo případný odklad povinné školní docházky, je třeba zajistit dvě náležitosti:

  1. vyšetření školní zralosti, které ukáže případnou nezralost dítěte a doporučí odklad PŠD (vyšetření provádí OPPP Vyškov a je třeba se objednat nejlépe již nyní, nejpozději do konce února 2022 !)
  2. vyjádření obvodní lékařky (tady problém nebývá)

Před návštěvou poradny je vhodné mít vyplněny dva dotazníky, oba posílám do MŠ, jeden je pro paní učitelku v MŠ (je nepovinný), kde uvede základní údaje o dítěti a jeden je pro rodiče, který je vhodné také vyplnit a vzít s sebou do poradny (ušetříte si čas, pokud ho budete mít vyplněný předem).

Tyto dotazníky jsou také k dispozici na stránkách opppvyskov.cz v sekci formuláře.

Upozorňuji rodiče, že brněnské poradny jsou zahlceny, a proto nyní takřka každého odkazují do OPPP Vyškov.

Z těchto důvodů by bylo vhodné, abyste danou situaci (zda u dítěte zvážit odklad PŠD) probrali s p. učitelkou v MŠ (nejpozději do konce února a v příp. potřeby kontaktovali OPPP Vyškov na tel.č.: 517 348 706.

Objednání dítěte můžete provést také elektronicky na webových stránkách: opppvyskov.cz, územní pracoviště Vyškov, v dolní části stránky „číst dál“, následně v pravém dolním rohu „elektronická objednávka“, kde vyplníte údaje o dítěti a dáte odeslat. Mail pro případnou upřesňující konzultaci je: [email protected]. Rozhodně doporučuji telefonní kontakt, kde si rovnou domluvíte termín návštěvy. Pedagogické poradny již fungují v běžném režimu.

V případě, že byste zvažovali odklad povinné školní docházky až po dubnovém zápisu, s největší pravděpodobností by Vás poradna již nepřijala, protože bude zahlcena jinými povinnostmi. Na tato vyšetření školní zralosti má totiž vyhrazeny tradičně konec měsíce února a březen.

PŠD = povinná školní docházka

OPPP = oblastní pedagogicko-psychologická poradna

S pozdravem: Mgr. Hynek Zavřel, ředitel ZŠ a MŠ Otnice